13 Vliegveld

Waar nu het industrieterrein is werd in 1939 door het Belgisch leger een oorlogsvliegveld aangelegd. De Duitsers namen het vliegveld over, richtten het verder in en breidden het uit. 

Duitse soldaten op de Ringbaan, te herkennen aan de paaltjes. Let op het paard links. Het vliegveld was gecamoufleerd als een landelijke omgeving met boerenhuisjes. Een Duitse boer nam er zijn intrek om het echt te doen lijken. 

Enkele schuilplaatsen langs de Ringbaan werden door het Belgische leger opgetrokken. Deze laatste getuigen dreigden te worden gesloopt, maar onlangs werd beslist om er twee te houden en te renoveren.


De gebouwen werden gecamoufleerd als boerenhuisjes en stallen. Het gebouwtje op de foto is echter volledig in stroo opgetrokken om vijandige vliegtuigen te misleiden. 


De landingsbaan zelf bevond zich waar nu de drukkerij Verstraete staat en liep van het Vliegplein richting Zandakkers. Aanvankelijk was de landingsbaan niet verhard. Iets waar vooral de Italiaanse piloten hinder van ondervonden. Zij waren de Vlaamse weersomstandigheden immers niet gewend. 


Aanrijpistes moesten worden verhard en de vliegtuigen moesten worden afgedekt op regendagen. 


De resten van een grote booghangar bevonden zich tot rond de eeuwwisseling langs de Krommewege. 


De booghangar op de achtergrond.


Nog een stukje verloren erfgoed. De controletoren van het vliegveld bevond zich op de hoek van de Krommewege met de Industrielaan. 


Op het vliegveld kwamen heel wat nationaliteiten. In 1940 Belgen en Fransen, tijdens de bezetting Duitsers en Italianen en bij de bevrijding Engelsen, Nieuw-Zeelanders en... Belgen. 
Het 349 en 350 squadron van de RAF was samengesteld met Belgische piloten. In 1944 landden zij in Adegem. Op de foto wensen 2 Belgische piloten elkaar geluk. 






 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten